divendres, 27 de setembre del 2013

L'era tecnològica

A partir de la següent imatge podem comprendre un dels problemes amb els quals es troba el sistema educatiu actual. Les noves generacions nascudes entre ordinadors, mòbils, tablets i més aparells electrònics tenen dificultats per concentrar-se en estímuls tan simples i tan pocs dinàmics com un llibre o una persona parlant sense pausa durant una hora. El seu "hàbit electrònic" fa que estiguin molt més acostumats a reaccionar davant d'estímuls externs visuals i auditius molt més interactius que no pas els que trobem avui dia a l'aula. 

En aquest sentit, podem entendre el perquè de la següent imatge i la creativitat que han hagut d'emprar els docents per tal de cercar l'atenció dels seus oïents. Tot i la ficció de la imatge poder no estem tan lluny d'aquest horitzó vers la manca d'atenció actual a les aules. 




En relació a aquesta vinyeta he trobat interesant un projecte desenvolupat a França per un parell de professors que van decidir que els alumnes els hi prestarien molta més atenció si la història del seu païs s'expliqués al ritme de les cançons dels seus artirtes pop preferits, com Lady Gaga. Us deixo el link aquí.



3 comentaris:

  1. Hola Lara,
    Estic totalment d'acord amb el que comentes sobre la influència de les noves tecnologies (sobretot els nous aparells) en el món de l'educació i concretament dins les aules. Cal cercar instruments que despertin l'interès i la motivació dels infants -o alumnes- per tal que es pugui crear un procediment d'ensenyament-aprenentatge satisfatori.
    Finalment, he consultat la pàgina on es parla del projecte desenvolupat a França i em sembla prou interessant, és una bona estratègia que ajuda als alumnes a adquirir nous aprenentatges, ja que és una metodologia que els crida l'atenció.

    Gràcies per compartir-ho!

    ResponElimina
  2. Potser hauríem de trobar un equilibri entre la percepció i ritme de treball dels nens i nenes d' avui en dia i la necessitat de reflexió insubstituïble per aprendre. Propostes com a la que esmentes, possiblement puguin ajudar.

    ResponElimina
  3. Hola i gràcies.
    Si, crec que aquestes i d'altres propostes poden ser molt afavoridores de l'aprenentatge en els nens d'avui dia. Tot i que sabem quin és el problema i quines formúles podrien ajudar a solucionar-ho ens encallem en un sistema que sabem que, de per si, està obsolet.

    ResponElimina